Comunicat de presa – 4 decembrie 2015

Comunicat de presă  4 decembrie 2015

 

#respirăsănătate, campanie de informare despre cancerul pulmonar

 respira_sanatate

Cancerul la plamâni, dușmanul tăcut care ne lasă puțin timp

 

În România, cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților1 și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor. În cele mai multe cazuri, consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancerul de plămâni. Pe site-ul www.invingemcancerul.ro, cu ajutorul Calculatorului de risc, oricine poate afla care sunt  factorii de risc și simptomele cancerului pulmonar.

 

  • 332 de decese anual.
  • 63% din numărul total de decese.
  • Locul 9 în topul mondial al mortalității.

 

Acestea sunt cifrele cancerului de plămâni de la noi din țară. Mortalitatea este ridicată din pricina diagnosticării târzii, iar factorul de risc principal este fumatul.

”Incidența cancerului bronhopulmonar este în creștere rapidă în ultimii 30 de ani, în paralel cu fumatul. În țara noastră, datele statistice arată o creștere considerabilă a fumatului în rândul femeilor în ultimii ani. Riscul dezvoltării cancerului bronhopulmonar crește cu numărul de țigarete fumate zilnic.”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

”Cancerul pulmonar este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie. Important este însă că această afecțiune poate fi prevenită prin trei lucruri simple pe care oricine vrea să facă o schimbare le poate pune în practică imediat: să renunțe la fumat, să aibă o dietă echilibrată și să facă sport”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cei care își doresc să se lase de fumat, pot intra pe aplicația iCoach, oferită gratuit în cadrul campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit”, campanie inițiată de către Comisia Europeană. Din anul 2011, 23.733 de fumători din România și-au creat cont pe iCoach, platfoma digitală de sănătate cu acces gratuit, care ajută oamenii să renunțe la fumat. Din acest an, aplicația iCoach are și o versiune îmbunătățită. Unul din trei români care au utilizat iCoach a renuţat la fumat după trei luni cu ajutorul acestei platforme.

„Nu te poţi considera un om liber dacă eşti dependent de ceva. Dar nu-ţi dai seama de asta când eşti fumător. Atunci spui că ai libertatea de a fuma şi crezi că nefumătorii îşi impun să nu fumeze şi se simt privaţi de ceva. Ceea ce e fals. Noi nu ne impunem să nu fumăm. Noi nu avem nevoie să o facem. Lăsatul de fumat este ecologie.“ Afirmațiile aparțin omului de radio, Marius Vintilă, militant antifumat.

****

Despre cancerul pulmonar

Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării tardive. Neoplasmul bronhopulmonar este o boală silenţioasă, diagnosticată foarte târziu (75% din cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii). Factorul de risc principal este fumatul3.

 

Profilul pacientului cu cancer pulmonar în România este următorul4

  • 85% sunt fumători cronici;
  • este întâlnit preponderent la bărbaţi, dar se află în creștere și la sexul feminin;
  • 50% dintre pacienţi au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani;
  • educaţia medicală precară determină pacienţii să solicite consultul medical în general în stadii avansate ale bolii;
  • sub 5% sunt descoperiţi întâmplător, la controale de rutină;
  • în momentul diagnosticului numai 20-25% sunt operabili (boala nu este foarte avansată);
  • fără tratament, majoritatea pacienţilor decedează în primul an de la diagnostic.

 

Dacă aveți în mod repetat următoarele simptome, nu mai amânați controlul la medicul de specialitate:

  • tuse, spută cu sange
  • dispnee (dificultate în a respira)
  • durere
  • pneumonii sau bronşite repetate
  • oboseală
  • lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate
  • răguşeală
  • transpiraţii ale feţei şi gâtului

Intrați pe www.invingemcancerul.ro, la secțiunea Calculatorul de risc, și în numai două minute puteți afla care este riscul de a face cancer pulmonar.

 

###

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC numără peste 50.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 20 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

 

Despre Societatea Română de Pneumologie

În ultimii 25 de ani, pneumologia românească a continuat să se dezvolte neîncetat, astfel încât, în prezent, în cadrul Societății Române de Pneumologie, existăa 7 secțiuni (tabacologie, pneumologie pediatrică, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoză, somnologie, cancer bronhopulmonar), precum și 3 grupuri de lucru (hipertensiune pulmonară, sarcoidoză, mucoviscidoză).

 

Referințe:

  1. Organizația Mondială a Sănătății – http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/
  2. worldlifeexpectancy.com
  3. http://www.descopera.ro/
  4. http://www.srp.ro/

 

Pentru mai multe detalii, accesează http://www.decisepoate.ro.

 

Publicat