INCIDENȚĂ

Cancerul pulmonar este cauza de deces #1 prin cancer la nivel mondial si in Romania. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul.

Rata de supravietuire de doar 15%

Conform variantelor pe care le-ați selectat, prezentați  

 

Discuta cu medicul necesitatea unui control la plamani daca ai oricare dintre simptomele de mai sus, mai ales daca ai peste 50 de ani si fumezi sau te-ai lasat de fumat cu mai putin de 15 ani in urma.

NUMĂRUL VICTIMELOR CREȘTE AN DE AN

Surse și referințe: Globocan 2012, Institutul Național de Statistică, American Cancer Society

AI GRIJĂ!

DESPRE PLĂMÂNI

Plămânul este un organ pereche situat în cavitatea toracică, fiind capabil să îşi modifice volumul în timpul respiraţiei (inspiraţie şi expiraţie). La o persoană adultă, în 24 de ore, plămânii sunt traversați de 10.000 litri de aer și 800 litri de sânge. Greutatea unui plămân variază între 800 şi 1.000 de grame, din care mai bine de 50% este reprezentat de sânge. Un om poate rezista 30 de zile fără mâncare şi  zile fără apă, dar numai 4 minute fără aer.

DESPRE CANCERUL PULMONAR

Cancerul pulmonar reprezintă o creştere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulţesc şi cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule cancerose ataşate unele de altele formează o tumoră. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate şi adesea, la momentul diagnosticului, este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoţi de alte semne care vă determină să vă adresati medicului. Este bine să rugaţi medicul să vă facă o radiografie dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

  • tuse
  • spută cu sange
  • dispnee (dificultate în a respira)
  • durere
  • pneumonii sau bronşite repetate
  • oboseală
  • lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate
  • răguşeală
  • transpiraţii ale feţei şi gâtului

Initiata de

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

Cu sprijinul

Bristol-Myers Squibb
Roche Romania
AstraZeneca

Parneneri

Societatea Romana de PNEUMOLOGIE
Socientatea Nationala de Medicina Familiei

Media

Magic FM