Comunicat – Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân – Caravana „Nu am făcut destul” vine în Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

30 septembrie 2019

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în următoarele două luni pentru depistarea cancerului mamar. Caravana „Nu am făcut destul” strânge, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la Medicină care vor oferi consultații și informații în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinica, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale alunițelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcția plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2109”

 • 5 octombrie – Dudeștii Noi, județul Timiș;
 • 6 octombrie – Teliucu Inferior, județul Hunedoara;
 • 12 octombrie – Semlac, județul Arad;
 • 13 octombrie – Petriș, județul Arad;
 • 18 octombrie – Botiz, județul Satu Mare;
 • 19 octombrie – Amați, județul Satu Mare;
 • 26 octombrie – Brusturi, județul Bihor;
 • 27 octombrie – Telechiu, județul Bihor;
 • 2 noiembrie – Ghiorac, județul Bihor;
 • 3 noiembrie – Dobrești, județul Bihor;
 • 9 noiembrie – Hinchiriș, județul Bihor;
 • 10 noiembrie – Colești, județul Bihor;
 • 16 noiembrie – Hășmaș, județul Arad;
 • 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.

Campania de testare și informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reușesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbeliște. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3000[1] de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

„E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților.”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Experiența din anii trecuți a caravanei arată o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine. În județele din Moldova, medicii au descoperit că 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în județele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.

„Prevenția nu se face cu promisiuni, așa cum crede Ministerul Sănătății. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan national si mai ales cu o finantare corecta. Noi nu am primit până acum din partea Ministerului decât promisiuni”, atrage atenția Cezar Irimia.

Din 2014, de la prima ediție a campaniei, caravana a trecut prin 25 de județe. Au fost implicați peste 250 de voluntari și au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

Campania este susținută de Roche, Novartis, Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Avon, AstraZeneca, Accu-Chek și de voluntari de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj), de la Societatea Studenților în Medicină din Timișoara (SSMT) și de la Asociația Studenților Mediciniști din Oradea (ASMO). Perteneri media: TVR Cluj, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Radio Trinitas.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/

[1] Conform studiului Globocan 2018 al Organizației Mondiale a Sănătății https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Publicat